NIE og Residencia

NIE og NIF-numre

Når du ankommer til Spanien, er det første vi anbefaler dig at gøre, at ansøge om et NIE-nummer. Dette skal du bruge til praktisk talt alting – det være sig bilkøb, huskøb, valg af læge, jobansættelse eller opstart af egen virksomhed. Der er altså tale om et nummer, der ligner det danske cpr-nummer – et nummer der identificerer dig ikke resident i det spanske skattesystem.

Paragraffen (Real Decreto 338-1990) af 9. marts erklærer at alle uanset nation-alitet, resident eller ej, som ønsker at gøre forretning i Spanien, skal have et NIE-nummer for at kunne identificere sig på alle officielle dokumenter.

NIE eller NIF?

Lad dig ikke overraske hvis du hører folk omtale NIE som NIF – det er stort set det samme. F’et står for fiscal og henleder blot opmærksomheden på, at denne omtale vedrører dokumenter som har et skattemæssigt anliggende.

NIE-ansøgning

Ansøgninger skal foretages personligt på den lokale politistation, hvor der fore-findes et “Extranjera” – kontor for fremmede. Blanketten er nem at udfylde og kan downloades gratis her:

Selvom den er på spansk må den gerne udfyldes på engelsk.

NIE-ansøgnings formular

Vi hjælper dig her med at oversætte de nødvendige felter

1. Datos personales eller personlige detaljer

 • – 1er Apellido: Efternavn
 • – 2° Apellido : Ekstra efternavne – hvis ingen – så lad den være blank
 • – Nombre : Fornavn – vær sikker på. at det er det samme som det, der står i passet
 • – Fecha de Nacimiento: Fødselsdato – skriv to tal for dag og måned
 • – Lugar de nacimiento: Fødselssted
 • – Sexo : Køn “H” for Mand (Hombre) og “M” Kvinde (Mujer) . Her skal bare sættes et kryds
 • – Estado Civil: Civil status. S for single C for gift. V for enke og D for skilt
 • – Paí­s de nacimiento: Fødselsland
 • – Paí­s de nacionalidad: Nationalitet
 • – Nombre del padre: Din fars navn
 • – Nombre de la madre: Din mors navn
 • – Domicilio en España: Adresse i Spanien
 • – Localidad: By, CP: Postnummer, Provincia: Provins

2. Section 2

Årsager til ansøgning

Økonomisk, Professionel eller Social (Sæt kryds i Professionel i forbindelse med ansættelse i Spansk firma eller i Social, hvis du ønsker at handle bolig)

3. Domicilio a efectos de notificaciones

Skal ikke udfyldes!

Underskriv blanketten nederst under ‘firma de solicitante’. Sammen med den udfyldte blanket, skal du medbringe en kopi af selve blanket-ten i udfyldt stand, din “empadron” (beskrevet ovenfor) – både en kopi og en original, 2 pas-billeder, dit pas og en kopi af dette. Man kan ikke bestille tid og skal således bare stille sig i kø. Find det kontor der er tættest på dig og undersøg åbningstiderne – de varierer nemlig fra sted til sted. Din ejendomsmægler eller din advokat ved hvor du skal gå hen. Hav altid en fotokopi af dokumentet på dig – du får brug for det mange gange, så pas ekstra godt på originalen.

Empadronamiento

Et meget simpelt, og vigtigt dokument – ikke blot for dig men også for den lokale myndighed. Empadron er papiret, der dokumenterer at du er registreret på din adresse – endog selvom du ikke planlægger at skulle bo der permanent eller blive spansk resident. Udover at skulle bruge dokumentet for at ansøge om NIE, giver dette stykke papir dig yderligere retten til at stemme ved lokale valg og sidst men ikke mindst betyder det noget for byens budget. Den eneste måde de kan måle det reelle indbyggertal, er ved at have så mange som muligt registreret og på den måde vokser byens budget.

For at blive registreret på kommunen skal du tage derind fra morgenstunden og medbringe dit pas, en fotokopi af dette, en kopi af dit skøde eller en eventuel lejeaftale. Hvis din lejeaftale er på engelsk er du nødt til at få den oversat. Denne ydelse koster et mindre beløb og skal betales på stedet – det varierer lidt, men det er et meget lille beløb.

Residencia

Af skattemæssige årsager, bliver du betragtet som værende resident i Spanien, såfremt du tilbringer mere end 183 dage om året i Spanien. Dagene behøver ikke at være sammenhængende – så det hjælper ikke noget at være i Spanien i 182 dage og så rejse hjem på en forlænget weekend og så til-bage til Spanien. Sådan fungerer det ikke!

Ved at blive resident i Spanien mister du ikke nogen af dine rettigheder i dit hjemland. Nye regeringsbestemmelser vedtager at alle ikke-spanske indbyggere, ikke længere (fra 28. marts 2007) behøver “residencia”. I stedet vil EU-borgere blive udstyret med et certifikat fra “Oficina de Extranjeros”. Den nye lov kræver yderligere at alle EU-borgere, som planlægger at bo i Spanien i mere end 3 måneder, skal registreres på kontoret for fremmede “Oficina de Extranjeros” eller på dertil indrettede politistationer. Du bliver udstyret med et certifikat med navn, adresse, nationalitet, identitetsnummer samt dato for registreringen. EU-borgere som allerede har et resident-kort, behøver ikke at lade sig re-registrere før deres kort udløber og de vil derefter modtage et certifikat.

Ser det besværligt ud? Fortvivl ikke…..

Når du køber bolig igennem Mediter Real Estate, hjælper vi dig med alt omkring din ansøgning om NIE -nummer.