Status for boligmarkedet på Costa Blanca Syd

“Nå, for I solgt lidt?”, “Er der ved at komme lidt gang i den igen?” og “Boligmarkedet er jo helt dødt i Spanien”.

Det er den generelle fordom, som i øjeblikket hersker omkring boligmarkedet i Spanien. Det er ikke helt forkert, når man kigger på hele Spanien. Når det derimod gælder udvalgte områder, er historien en ganske anden.

Costa Blanca Syd (syd for Alicante), hvor du finder Torrevieja og Orihuela Costa, er et stort vækstområde, hvor boligmarkedet siden 2010 har udviklet sig anderledes end resten af det spanske boligmarked. Det er velkendt af boligmarkedet – især Costa Blanca Syd, oplevede et stort fald i priserne i efteråret 2008. På få uger dykkede priserne ca. 30% sat i gang af “Finanskrisen” og  et fald i det Engelske Pund. I 2009 fortsatte priserne med at falde, men ikke i samme tempo som tidligere set.

I 2010 tog et af de velkonsoliderede byggeselskaber på Costa Blanca “Trivee” en chance, og lancerede nye og moderne boliger, i en kvalitet som ikke var sædvanlig i dette område. Dette blev startskuddet til en ny tid på boligmarkedet på Costa Blanca. Med hurtigere opførelsestider, personligt valg af tidssvarende materialer, bedre byggeri, attraktive priser og anderledes arkitektur satte Trivee standarden for byggeriet i det sydelige Costa Blanca. Dette skete efter 2 år uden decideret byggeri af nye boliger i området. Hurtigt fulgte en helt række af større byggeselskaber trop, hvilket har resulteret i et stort og bredt udvalg af nye projektboliger i området, som opføres i god kvalitet. Det skal nævnes at EU-kravene til byggeri samtidig har betydet at boligerne i dag er bedre isoleret, skal have udluftning, solfanger anlæg eller anden miljøvenlig kilde til opvarming af vand eller genvinding samt meget mere.

Hvad er så situationen i dag? Boligpriserne falder ikke i Spanien – og specielt ikke på Costa Blanca Syd. Faktisk sted priserne 0,2% fra december til januar i Spanien. På Costa Blanca syd har vi set prisstigninger de sidste 12-18 måneder. Dette gør sig gældende indenfor både brugte og nye boliger. De største stigninger ser vi indenfor nybyggeri, hvor der gennemsnitlig har været en prisstigning på ca. 10%. Der er dog visse forskelle mellem områder og beliggenheder.

Byggeselskabet Contrimar, som står bag Oasis Beach er endnu et eksempel på hvorfor Costa Blanca Syd skal ses som et vækstområde. På 2,5 år solgte de mere end 400 Oasis Beach boliger i 6 faser i La Zenia området. I dag bygger man også i Campoamor og Punta Prima. Hver gang en ny fase bliver lanceret, er der en venteliste med købere!

Mange kunder kommer til os, og forventer at skulle se boliger, som har stået tomme siden 2008, for derefter at byde 50% under udbudsprisen. Den type bolig findes ikke på Costa Blanca syd. Derimod er der et godt udvalg af spændende boliger i god kvalitet. Costa Blanca er det område i Spanien, hvor der uden sammenligning bliver solgt flest boliger. Af salg til udlændinge bliver der solgt næsten lige så mange boliger på Costa Blanca som på Costa del Sol, Costa Brava og Mallorca til sammen. Salget af nye boliger steg i 2013 med 30% til udlændinge.

Med en infrastruktur der er forberedt til mange flere mennesker og boliger de kommende år, herunder lufthavne, hospitaler, sportsanlæg og indkøbsfaciliteter er der høje forventningerne til en positiv vækst i såvel boligmarkedet som generelt på Costa Blanca.